Minden, amit a geotextiliáról tudni kell!

Pontosan mi az a geotextilia?


A geotextil a tartósan ápolt és rendezett kert kialakításának egyik nélkülözhetetlen anyaga. Nem meglepő, hogy az alkalmazása egyre gyakoribb megoldásnak számít professzionális és magáncélokra egyaránt. A cikkben ismertetjük a geotextil legfontosabb tulajdonságait, az alkalmazási helyeit, valamint a használatából fakadó előnyöket is.


A geotextilt másnéven geotextíliaként is szokás emlegetni. Egy a talajvízzel, illetve a talajjal közvetlenül érintkező, hőre lágyuló műanyag textilnek számít. Gyakorlatilag egy egészen speciális, filcszerű anyagról van szó, ami a funkcióját elsősorban a szerkezetének és az alapanyagának köszönhetően képes ellátni.

A geotextilia használata


Kertekben és kerthelyiségben a térburkolathoz, valamint a kerti utak, a kialakított pihenőhelyek, továbbá a kerti sütő környékén is alkalmazható a geotextil a gyomnövények távol tartására. Ugyanilyen hatékonyan akadályozza meg a gyomnövények megjelenését kerti tavaknál is. Szintén nagyszerűen hasznosulhat a geotextil a haszonnövények védelmére, illetve a különféle rágcsálók távol tartására is. De az esővíz szűrése kapcsán is kidomborodhatnak az anyag szerkezetéből fakadó előnyök. Bevett gyakorlatnak számít még a geotextil használata a falak omlással szembeni megerősítése érdekében, valamint a víztározók kiépítése során a víz hatékonyabb megtartásához. De fóliaházak takarásaként is nagyszerűen hasznosulhat az anyag. Merthogy képes megvédeni a növényeket az időjárás viszontagságaitól, szintén védelmet biztosít az UV-sugarakkal szemben, miközben a fény- és légáteresztő képessége is remekül hasznosul.

Milyen előnyök származnak a geotextil alkalmazásából?


Az alkalmazási területek részletezéséből már minden bizonnyal kiderült, hogy a geotextil használatából egészen sokfajta előnyre szert lehet tenni. Leggyakrabban a gyomosodás ellen szokás alkalmazni, amivel a haszonnövények megóvhatók, a kert pedig esztétikusabb maradhat. A geotextil nagyszerűen képes elválasztani az egyes talajrétegeket egymástól, ezáltal szavatolva a növényeink hosszú élettartamát, vagy a térkövezésünk hibátlan kinézetét. Mindezek mellett a szűrő, a hőszigetelő, a gyomelnyomó, valamint a vízelvezető képességéből fakadó előnyök miatt szokás felhasználni. A geotextil használata tehát egyfajta befektetésként is felfogható. Méghozzá egy pozitív megtérüléssel kecsegtető befektetésként, ami jó eséllyel hosszú éveken át biztosítani fogja számunkra a gyomoktól mentes, tartós és szemre is tetszetős kertet.

Hogyan érdemes alkalmazni a geotextilt?


A geotextil szakszerű és pontos kihelyezéséhez nincs szükség szakemberre, gyakorlatilag bárki meg tudja oldani ezt a feladatot. Méghozzá azért, mert egészen egyszerű, könnyen tanulható műveletről van szó, amit a kerti munkákkal csak időnként foglalkozók is gördülékenyen megvalósíthatnak. A kihelyezés történhet a növények elültetését megelőzően, vagy akár utána is. Értelemszerűen az első opció kínálja a könnyebb alternatívát, de a második sem kivitelezhetetlen. Ekkor a geotextília lefektetése mellett a növények helyén olló segítségével X alakot vágunk a textilen, így a növény nem fog a geotextil alá kerülni. Az alkalmazásával hatékonyan el tudjuk választani egymástól az egyes talajrétegeket. A használatának ezen kívül még számos hozzáadott értéke van, emiatt egészen sokrétű felhasználási lehetőséget biztosít.

Szöveg forrása: masterplast.hu
geotextilia geotextilia geotextilia